Астрономи получиха най-ясните снимки на слънчевата повърхност

  • 30 януари 2020 14:49

  • 1317
  • 2
Астрономи получиха най-ясните снимки на слънчевата повърхност
© YouTube

Американският телескоп Ди Кей Ай Ес Ти на Хавай получи най-подробните и ясни снимки на повърхността на Слънцето, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. 

Най-детайлните изображения досега ще помогнат на астрономите да дешифрират данните, които сондата Паркър събира, се посочва в съобщение на пресслужбата на Националния научен фонд на САЩ.

Телескопът е разположен на хавайския о. Мауи. Снимките показват повърхността на Слънцето като мрежеста структура.

Астрономи откриха две супер-Земи, на които може да има живот

"Магнитното поле на Слънцето си остава основна пречка за нас. За да разгадаем всички негови основни тайни, трябва не само да огледаме и най-дребните му детайли от разстояние от 150 милиона километра, но и с голяма точност да измерим силата и посоката на магнитното поле както на повърхността, така в атмосферата на звездата", каза ръководителят на проекта Ди Кей Ай Ес Ти Томас Римел.

Слънцето е топка кипяща плазма, чиито връхни слоеве постоянно се смесват. Това в съчетание с високата електропроводимост на материята му създават силно магнитно поле. Линиите на това поле често излизат извън пределите на по-плътните слоеве на Слънцето и се взривяват, което води до появата на петна, бури и мощни коронарни изригвания, потенциално способни да унищожат цивилизацията и живота на Земята.

Учените все още не могат да обяснят как точно възникват тези катаклизми, както и защо атмосферата на Слънцето е няколко хиляди пъти по-гореща от неговата повърхност. Не е ясно и как се поражда слънчевият вятър - мощният поток горещ газ, който постоянно се излъчва от Слънцето.

Последвайте канала на

Novini.bg
1317 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.01.30 | 15:09

1

Там има злато. Сякаш е в разтопено състояние. Ще помисля как мога да го взема.

2020.01.30 | 15:14

2

Прати нощеска някоя блондинка да ти донесе.

Добави коментар

Водещи новини