Учени откриха човешки зъби, използвани за бижута, в праисторическо селище

  • 18 декември 2019 10:48

  • 647
  • 0
Учени откриха човешки зъби, използвани за бижута, в праисторическо селище
© Pixabay

Докато изследваха руини от праисторическото селище Чаталхьоюк в централната част на Турция, учени установиха, че навремето жителите му са носили бижута, направени от човешки зъби, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Археолози се натъкнаха на три човешки зъба на обекта на селището от неолита. Зъбите датират приблизително от 6500 г. пр. Христа.

Два от тях са били обработени с миниатюрен свредел, за да придобият конусовидна форма, и след това са били пробити, за да се използват като част от наниз. Учените смятат, че зъбите са били взети от хора на средна възраст след смъртта им. "Изборът на материала и неговата рядкост навеждат на мисълта за дълбоко символично значение", заяви Скот Хадоу от университета в Копенхаген.

Хадоу и колегите му увериха, че това е първият случай, при който човешки зъби са модифицирани, за да бъдат превърнати в декоративни предмети.

Макар и да е известно използването на животински зъби като декоративни предмети, зъбите от възрастни хора вероятно са имали специално културно значение сред жителите на Чаталхьоюк. През лятото друг изследователски екип заключи, че стоматологичните проблеми са били често срещани сред жителите на селището, което било обитавано между 7100 г. и 5500 г. пр. Христа. Местните жители били пастири, а храненето им включвало зърнени култури, които предизвикали дентални проблеми.

Между 10 и 13 проценти от възрастните хора в Чаталхьоюк имали кариеси, които учените приписват на консумацията на зърнени храни. Селищната могила Чаталхьоюк е включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Последвайте канала на

Novini.bg
647 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини