С 2019 година завършва най-топлото десетилетие, регистрирано някога

Настоящата година, със своите горски пожари, засушаване, топлинни вълни и урагани се вписва сред трите най-топли години, регистрирани някога от 1850 година насам, съобщава Франс прес.

Агенцията цитира доклад на ООН повод 25-ата конференция по изменение на климата в Мадрид.

2019 година бележи края на едно извънредно топло десетилетие, на топене на ледовете и на рекордно повишаване на нивото на моретата в глобален мащаб.

Всички тези промени се дължат на парниковите газове, изпускани в атмосферата вследствие на човешката дейност, се казва в доклад на Световната метеорологична организация /СМО/.

2019 година ще се нареди на втора или трета позиция в класацията на най-горещите години, регистрирани някога от 1885-а насам, годината в която е започнало редовното отчитане на годишните температури.

2016-а, която започна с появата на феномена Ел Ниньо с изключителна интензивност, остава най-топлата до наши дни, уточнява СМО.

Покачването на средното ниво на световните океани се ускорява, техните води стават по-киселинни, арктическите ледове се оттеглят, ледената покривка на Гренландия се топи.

Глобалното затопляне беше придружено от екстремни климатични явления, като наводненията в Иран, сушата в Австралия и Централна Америка, топлинните вълни в Европа и Австралия, горските пожали в Сибир, Индонезия и Южна Америка.

Климатичните и метеорологични промени водят след себе си до тежки материални щети, подчертава Петери Талас, генерален секретар на СМО. По неговите думи броят на новите придвижили се хора, свързани с климатичните промени, може да достигне 22 милиона души в края на 2019 година.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Как се подготвяте за наближаващите празници?

Как се подготвяте за наближаващите празници?

Избрано от Интернет