Откриха микроскопични вкаменелости в паднал метеорит в алжирската пустиня

  • 27 ноември 2019 15:04

  • 1323
  • 0
Откриха микроскопични вкаменелости в паднал метеорит в алжирската пустиня
© pixabay

Британски и японски учени изследваха открития в алжирската пустиня метеорит Acfer 094, който е на 4,6 милиарда години, съобщава БТА. В него са открити микроскопични вкаменелости, които са останали от древен воден лед.

С помощта на различни методи специалистите са идентифицирали неизвестна по-рано структура на небесното тяло, независимо че то бе изследвано три десетилетия след откриването му. Идентифицирани са миниатюрни пори по цялата му повърхност. Отверстията са с диаметър 10 микрометра, т.е. малко по-големи са от размерите на червена кръвна клетка.

Изненадващо кръгъл астероид може да е най-малката планета-джудже в Слънчевата система

Открити са също следи от взаимодействие на минерали с вода. Освен това учените направили реконструкция на еволюцията на планетезимал (зародиш на планета), от който метеоритът вероятно се е откъснал.

Резултатите показали, че планетезималът се е формирал в покрайнините на Слънчевата система от силикатни частици, покрити с воден лед. Структурата продължила да нараства и да натрупва прах. При това лед се натрупал в центъра ѝ, образувайки ядро с голямо съдържание на замръзнала вода. Астероидът се носел към Слънцето. Близо до него температурата е достатъчно висока, за да може ледът в ядрото на астероида да започне да сублимира, т.е. да премине в газообразно състояние, преди парите да кондензират и да останат съдържащи замръзнала вода скали с много пори по повърхността им. По-късно астероидът се разпаднал, а фрагмент от него - Acfer 094, паднал на Земята.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1323 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини