Прекръстиха най-далечния космически обект, изследван от човечеството, на Арокот

  • 13 ноември 2019 13:27

  • 377
  • 0
Прекръстиха най-далечния космически обект, изследван от човечеството, на Арокот
© Pixabay

НАСА прекръсти най-далечния космически обект, изследван от човечеството, на Арокот, защото предишното му неофициално име Ултима Туле предизвика асоциации с нацизма, съобщиха Асошиейтед прес и АФП.

Арокот на езика на индианското племе Поухатан означава "небе".

"Името "Арокот" отразява вдъхновението от съзерцаването на небесата - каза Алън Стърн, главният учен на мисията "Нови Хоризонти". - И замислянето за звездите и световете отвъд нашия".

Името е избрано заради връзката на племето Поухатан с щата Мериленд, където са и институтът по приложна физика на университета "Джонс Хопкинс", откъдето се ръководи мисията, и научният контрол на космическия телескоп "Хъбъл", открил Арокот през 2014 г.

Сондата "Нови хоризонти" на НАСА прелетя край Ултима Туле

Сондата "Нови хоризонти" на НАСА прелетя покрай приличащия на снежен човек Арокот в началото на януари, три и половина години след като изследва Плутон. Тогава този малък космически обект беше наречен неофициално Ултима Туле заради отдалечеността му - на 1,6 милиарда километра от нас. Техническото му обозначение е 2014 MU69.

Името Ултима Туле обаче предизвика асоциации с нацизма, макар и да е взето от средновековната литература, в която така се нарича далечен остров. То е използвано и от крайно десни окултисти в Германия през 20-и век като мястото откъдето са арийците. Тяхното общество "Туле" се преобразува в нацистката партия на Адолф Хитлер и името остава популярно в крайнодесните кръгове. Така се нарича и шведска музикална група, която прославя "бялата власт".

Новото официално име беше обявено на церемония на НАСА. Космическата агенция е получила съгласието на племето Поухатан.

Сондата "Нови хоризонти" вече е към външния край на пояса на Койпер, който е на 4,8 милиарда км от Слънцето. С времето тя ще се присъедини към сондите "Вояджър" 1 и 2 в междузвездното пространство.

Последвайте канала на

БТА
377 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини