Проф. Цветан Дачев: Психическото здраве на екипажите - главен фактор за полет до Марс

  • 12 ноември 2019 14:24

  • 427
  • 0
 Проф. Цветан Дачев: Психическото здраве на екипажите - главен фактор за полет до Марс
© Getty Images

Преди дни изобретателят и предприемач Илон МъскИлон Мъск Ѝлон Рийв Мъск (на английски: Elon Reeve Musk, /ˈiːlɒn ˈmʌsk/) е канадско-американски инженер, изобретател, разкри в туитър вижданията си за това колко време и ресурси ще трябва да вложи човечеството за колонизиране на Марс. Според него развитието на инфраструктура ще отнеме около 20 години. И докато се говори повече за изграждането на кораби и станции на планетата, то друг, също много важен аспект от пътуването до Марс, е това как биха понесли полета членовете на екипажа.

"Физическото състояние и най-вече психическото здраве на екипажите е от огромно значение за бъдеща мисия до Червената планета", заяви проф. Цветан Дачев от Института за космически изследвания и технологии към БАН, предава БНР.

Чешки специалисти отглеждат растения за Марс

"Когато човек се намира в Международната космическа станция, знае, че при каквито и да е обстоятелства, екипажите могат да се евакуират с транспортните кораби "Союз" за няколко часа обратно до Земята. Но ако се намираш в един кораб, който лети към Марс и неговото връщане обратно към Земята е невъзможно поради отдалечеността, това е вече една значително по-различна среда за хората, които се намират там.

Проф. Дачев подчерта, че технологично човечеството е почти готово за полет до Марс, но основният проблем е преди всичко цената. Затова и неговите очаквания са Съединените щати, Русия и други страни да си подадат ръка и да тръгнат заедно към Марс, отколкото да се разрази нова космическа надпревара.

Последвайте канала на

Novini.bg
427 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини