Кучета помогнаха на хърватски археолози да открият погребения на 3000 години

  • 25 октомври 2019 12:38

  • 2870
  • 0
Кучета помогнаха на хърватски археолози да открият погребения на 3000 години
© Pixabay

Кучешкият нюх е помогнал на хърватски археолози да открият погребения от желязната епоха, датиращи от преди близо 3000 години, пише британският "Гардиън".

Обучени кучета са надушили погребения, съдържащи човешки кости и артефакти, в района на праисторическо укрепление в планината Велебит на брега на Адриатическо море.

"Кучешкият нос очевидно не греши", казва Ведрана Главаш, доцент по археология в университета в Задар и автор на проучване за този метод, публикувано в Journal of Archaeological Method and Theory.

Главаш открила няколко гроба в некропол близо до праисторическо укрепление, датирано около 8 в.пр.н.е. Надявайки се да открие още, тя се свързала с Андреа Пинтар, която обучавала кучета за откриване на гробове при криминални разследвания. Кучетата били отведени първо да подушат погребенията, открити предишната година. Те открили местата, макар че костите вече били извадени, а обектът бил изложен на дъжд, слънце и вятър след разкопаването.

След това кучетата били пуснати в района и открили нови шест погребения.

Експертите смятат, че използването на кучета може да бъде добър начин за идентифициране на археологически находки, който е по-безвреден от много традиционни методи.

Последвайте канала на

БТА
2870 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини