Изследване проследява как мозъкът увеличава или намалява усещането за болка

  • 16 октомври 2019 15:08

  • 1090
  • 0
Изследване проследява как мозъкът увеличава или намалява усещането за болка
© pixabay

Ново изследване се поинтересувало от невронната мрежа, която е отговорна за увеличаването или намаляването на сигналите за болка, предаде БТА.

Авторите на изследването сравниха този механизъм с термостат, който контролира температурата в помещение.

"Отговорната за механизма мозъчна зона е известна като амигдала - заяви ръководителката на екипа Яримар Караскийо от американските Национални здравни институти. "Тя има важна роля за дешифриране на емоциите. Тя изглежда е с двойна роля", добавя Караскийо.

В рамките на изследване с мишки Караскийо и колегите ѝ установили, че активността на неврони, които експресират протеина киназа С-делта, увеличава болката, докато невроните, които експресират соматостатин, потискат предаването на сигнали за болка. Амигдалата не е изцяло отговорна за усещането за болка. Ролята ѝ е да реагира на стрес и тревожност, които увеличават болката, или на концентрирането върху задача, което отвлича вниманието и намалява усещането за болка.

Усещането на болка може да е предупредителен сигнал за индивид, който се нуждае от помощ, например за хора, които трябва да бъдат оперирани заради апендицит или са получили инфаркт. Хората, които по рождение са безчувствени към болката, в редица случаи не си дават сметка за сериозността на получените от тях наранявания и в резултат са с по-голям риск от смърт. Същевременно не всяка болка е от полза.

Изследване от 2012 г. показа, че 11 процента от възрастните хора в САЩ ежедневно изпитват физическа болка. Това често води до зависимост към силни опиоиди или до опити за самолечение с медикаменти ментета.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1090 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини