Знакът за “ОК” с ръка вече е расистки символ

  • 30 септември 2019 11:07

  • 2011
  • 2
© Pixabay

Знакът с ръка, който означава “ОК”, е официално добавен в списъка с расистки символи на “Американска лига против клеветата”. Жестът с палец и показалец се използва все по-често от крайно-десни и расистки организации, предава БТВ.

Въпреки това от американската лига подчертават, че масовото му използване все още означава одобрение и “не трябва да правим прибързани заключение, когато се използва”.

“Американската лига против клеветата” започна този списък с визуални символи през 2000 г. От тогава има над 200 символа, които са обявени за расистки или обидни, сред които свастиката и горящия кръст на Ку Клукс клан.

“Екстремистите обикновено използват символи, които съществуват от десетилетия, но всеки ден измислят нови, с които да изразят своята омраза”, коментира шефът на лигата Джонатан Грийнблат. Такъв пример може да се даде с нацистката свастика, която оригинално е будистки символ и означава късмет и просперитет.

Използването на знакът “ОК” е станала популярна онлайн тактика сред крайно-десните организации. Първоначално всичко започнало като шега в интернет портала “4Чан”. Целта била да се придаде скрит смисъл на обикновен жест, с надеждата това да излъже медиите. Шегата станала толкова популярна, че се разпространила успешно сред крайно-десните и расистки организации.

Стрелецът от Крайстчърч, Нова Зеландия, показа именно този знак по време на съдебно заседание. Той пледира, че е невинен за убийството на 51 души в джамия в града.

Според експерти символът се използва най-вече от висши членове на екстремистки групировки и означава, че са наясно с действията на организацията. Те често използват вече съществуващи символи, като им придават ново значение, за да не будят съмнение сред обществото.

Последвайте канала на

Novini.bg
2011 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
DedoPop

2019.09.30 | 12:08

2

Predi vsichki plachehme che rusnacite ni kazvali koe pravo koe krivo, sega pochva da mi pisva da slusham kakvo amerikancite misliat e pravo i krivo!

стига вече

2019.09.30 | 12:08

1

Това са изстъпления на платени манияци и експлоататори, да ТЕРОРИЗИРАТ ХОРАТА с тъпите си инструменти за нарочен тормоз, за отвличане от реалните проблеми. Проблемът не е в названието, а в реалното отношение.
Значи "АФРОАМЕРИКАНЕЦ"(новото названиена "негър" в САЩ) не е обидно, а "НЕГЪР"- ОБИДНО"!!! Е, защо бе, лицемери.
АМИ НЕГРИТЕ В АФРИКА, КАК ДА НАРИЧАМЕ - "АФРОАФРИКАНЦИ" ли!!! А негрите в АЗИЯ - АФРОАЗИАТЦИ, А В ЕВРОПА - АФРОЕВРОПЕЙЦИ, И Т.Н. Да е... и лицемерите, да е...

PS: Ами индианците, към които белите имат не по-малка вина, отколкото към негрите, как ще им изменим названието, "РЕЗЕРВАТО-АМЕРИКАНЦИ" ли?.

Добави коментар

Водещи новини