С много настроение, кулинарни изкушения и занаяти започна фестивалът на сливата в Троян

С много настроение, кулинарни изкушения и занаяти започна Българският фестивал на сливата в Троян. Началото на тридневния празник бе дадено с шествие по централната улица на града до площад "Възраждане", в което се включиха участници в събитието, официалните гости и граждани, съобщи БТА.

Фестивалът бе открит от кмета на община Троян Донка Михайлова. "Много се радваме, че за пореден път сме тук заедно, за да отбележим най-хубавото, което ние, троянците, имаме - любовта към планината, уважението към плодовете на нашата земя, свързаността ни с традициите и нашето истинско, неповторимо троянско чувство за хумор. Тази година се опитахме в празника да вложим малко повече модерност и ще видите много повече любов към България и Троян", заяви Михайлова.

Тя връчи символа на Фестивала - синята слива, на Иван Чакъров, директор на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) в село Орешак, където също ще бъдат посрещани гостите тези дни с много изненади и концерти.

По традиция празникът продължи със запалване на казана за варене на ракия. Тазгодишният главен майстор е директорът на Националната гимназия по приложни изкуства в Троян Илиян Илиев. "Добър художник, човек с голямо сърце, който успя да върне славата на едно от най-традиционните троянски училища", посочи кметът. По думите на Илиев това е признание за огромния труд, който човек полага. Той е щастлив, че всичко това, което е на векове, изконно българско, е живо, развива се и се надгражда.

От 20 години Минко Петров от село Бели Осъм изварява сливовата ракия в центъра на града по време на Фестивала. Той използва традиционен стар казан. Според него за да стане най-добрата троянската ракия, трябва плодовете да са достатъчно узрели и здрави, материалът добре да ферментира и да не се слага захар в него.

Освен троянска сливова ракия, посетителите на празника могат да опитат и телешки кебап със сини сливи, както и мармалад от сливи и традиционното за Троянския край сватбарско жито. В Троян и Орешак празникът продължава с концерти, кулинарни изкушения, приготвени от местни майстори, арт работилници и демонстрации.

Коментари

  1. 2019.09.21 | 16:23

    Утре 22.09 от 11.30 на площада в Троян, очакваме вицепрезидента Илияна Йотова , гост послучай празника на независимостта !!!

    1. 2019.09.21 | 18:23

      на всички сливи!!!

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Вълнувате ли се от личния живот на популярните българи?

Вълнувате ли се от личния живот на популярните българи?

Избрано от Интернет