Изчезването на неандерталците може да се дължи на чести ушни инфекции

Мистерията около изчезването на неандерталците може би най-накрая е разплетена – възможно е архаичните хора да са измрели заради често срещани ушни инфекции, сочи изследване, публикувано в “Анатомикал рекорд”, цитира БТВ.

Неандерталците са вид архаични хора, които се появяват за първи път преди 450 хил. години и умират преди около 60 хил. години – малко след появата на хомо сапиенс.

Неандерталците са съвсем различен биологичен вид от съвременните хора и техните предци, като в миналото са населявали огромен регион – от Сибир на изток до Иберия на запад и от Великобритания на север до Ирак на юг.

Новото проучване е установило една особеност в устройството на ушите на неандерталците, която е възможно да е довела до тяхното изчезване. Структурата на органа прилича много повече на ушите на съвременните деца и не се променя с възрастта. Това означава, че неандерталците са били уязвими към често разпространени ушни инфекции.

В момента тези инфекции, които се срещат при всички деца, се лекуват с антибиотици, но в миналото те са носели със себе си множество усложнения, като по-сериозни инфекции, загуба на слуха и пневмония.

Честото боледуване от ушни инфекции е направило неандерталците по-слаби и те не могли да преборят по-интелигентните и здрави хомо сапиенс за храна и територия.

Коментари

 1. 2019.09.20 | 16:11

  Поредната глупост.Близо 400 хиляди години са "измирали" от заушка и ушна кал.Иронията е,че Хомо Сапиенс ще изчезне след не повече от 100-200 години,премазан от Изкуственият Интелект."Матрицата" е направо оптимистична утопия с хепи енд в сравнение с това което ще последва.

 2. 2019.09.20 | 15:18

  То голямо изчезване са направили за има няма 390 000 години.

 3. 2019.09.20 | 14:47

  За око замесвате интелекта , Ако това е вярно вече 75 години България щеше да бъде без народно събрание особено последните 30 гарантирано.

 4. 2019.09.20 | 14:38

  В циганката мала и парламента са !!!! Марешки,Борисов ,Кралев са типични представители !!!

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Слушате ли подкасти?

Слушате ли подкасти?

Избрано от Интернет