Дебелите хора отглеждат кучета с наднормено тегло

  • 18 септември 2019 16:29

  • 784
  • 0
Дебелите хора отглеждат кучета с наднормено тегло
© Pixabay

Какъвто господарят - такова и кучето му. Дебелите хора в редица случаи отглеждат кучета с наднормено тегло, сочат резултатите от датско изследване.

Учени от университета в Копенхаген установиха, че кучетата с наднормено тегло са над 2 пъти повече у натрупалите излишни килограми собственици на четирикраки (35 на сто), отколкото у онези със слаба фигура или нормално телесно тегло (14 на сто), посочва Франс прес.

Изследването обхванало 268 кучета, като 20 на сто от тях били с наднормено тегло.

Виновни лакомствата - собствениците с нормално тегло били склонни да ги използват с "образователна" цел, за да може животното да получи възнаграждение, докато собствениците с наднормено тегло прибягвали до тях без видима причина. "Става въпрос например за собственик, който се излежава на канапе и поделя с кучето си последните парчета от сандвича си или последната си бисквита", заяви ръководителката на изследването Шарлоте Бьорнвад.

В развитите страни между 34 и 59 на сто от кучетата са с наднормено тегло, показа международно проучване от 2016 г. Това е свързано с риск от по-малка продължителност на живота, намалена мобилност, диабет и сърдечни болести като тези у хората.

Животът на прекалено дебелото куче е средно с 1,3 години по-кратък от този на кучето в добро здраве.

Резултатите от изследването са публикувани в Preventive Veterinary Medicine.

Последвайте канала на

БТА
784 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини