“Правни науки в света на Хари Потър” вече е истински учебен предмет

Националният университет по правни науки в Калкута, Индия, има необичаен нов учебен предмет от тази година – “Право в света на Хари Потър”, пише “Индипендънт”, цитира БТВ.

Необичайният метод на обучение цели да разнообрази учебната програма на учениците.

Курсът е с името “Взаимодействие между фантастичната литература и закона с акцент върху света на Хари Потър”. В него ще се правят паралели между реални правни казуси и легалните аспекти на магьосничеството от романите на Джоан Роулинг.

Училище в САЩ махна “Хари Потър” от библиотеката си – книгите съдържали истински магии

Една от темите, които ще бъдат засегнати, например, е социалните и класови права в Индия и “поробването на домашните духчета и маргинализирането на върколаците в Хари Потър”.

Програмата включва също правила в магьосническата спортна игра куидич, закони в Хогуортс, закони за магическото общество и дебат относно невинността на героя Сириус Блек.

Проф. Шувик Кумар Гуха, който е създал необичайния курс, коментира, че той цели да развие креативно мислене в бъдещите юристи.

“Ние учим нашите студенти на законите, но дали ще те могат да ги приложат в ситуации, с които никога не са се сблъсквали? Вселената на Хари Потър изобилства от примери как медиите влияят на политическата ситуация в магическия свят. Роулинг засяга и темата, че законодателните институции в света на Хари Потър всъщност не могат да се справят с престъпленията. Всичко това са паралели с реалния свят”, коментира Гуха.

Това не е първият университет с курс, посветен специално на романите за Хари Потър. Университетът в Дъръм, Великобритания, има цял предмет, който изследва социалния и културен контекст на романите и причините за тяхната популярност в съвременния свят.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Слушате ли подкасти?

Слушате ли подкасти?

Избрано от Интернет