Изчезнал вид кенгура имали глави като тези на гигантските панди

  • 16 септември 2019 12:53

  • 583
  • 0
Изчезнал вид кенгура имали глави като тези на гигантските панди
© Pixabay

Изчезнал вид кенгура от ледниковия период в Австралия са изглеждали твърде различно от днешните си събратя, съобщи в. "Дейли мейл".

Учени от университета на Арканзас смятат, че животното, което се е срещало преди 42 000 години, имало по-широк и по-къс череп. Той му позволявал да притежава нужните физически сили, за да дъвче дървесина, която редовно присъствала в хранителния му режим. Външният му вид и хранителният му режим били различни от тези на днешните кенгура в Австралия. Хранителният му режим напомнял този на гигантските панди, които похапват бамбукови филизи.

"Черепът на изчезналия вид кенгура се различава от този на днешните им събратя така, както черепът на гигантските панди се отличава от онзи на мечките - заяви ръководителят на изследването Рекс Мичъл. - Изглежда, че от функционална гледна точка странният череп на древните кенгура е приличал по-малко на този на днешните им събратя и повече на онзи на пандите."

Мичъл използвал компютърна томография, за да създаде триизмерни модели на черепа на Simosthenurus occidentalis. С помощта на моделите направил симулации на захапката. Били изследвани силата й и стресът в черепа по време на захапването. Ученият сравнил получените резултати с отличителните характеристики на коалите.

Тялото на S. occidentalis било по-яко от това на днешните кенгура. Древното животно имало дълги мускулести предни крайници, а по формата на главата си напомняло днешните коали.

Последвайте канала на

БТА
583 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини