Трабанти се събраха във Велико Търново (галерия)

  • 17 март 2012 17:09

  • 5171
  • 4
Трабанти се събраха във Велико Търново (галерия)
© Булфото

Национален фестивал на трабантите събра любителите на картонените возила във Велико Търново. Той се организира за трети път в навечерието на празника на града - 22 март.

Във феста участват над 40 трабанта от страната ни и Румъния. Той е организиран от от великотърновския клуб на притежателите на колите, чието производство в бившата ГДР е започнало преди 55 години и спряло през 90-те години на миналия век.

Трабант с водородна клетка към двигателя представиха на ‘’Трабант фест’' във Велико Търново. Тома Атанасов от Бургас е сложил водородна клетка към двигателя, като това сваля разхода му на гориво с около 30%. Освен икономията на гориво, се намаляват и вредните емисии.

Системата е разработена от българин и е намерила приложение в САЩ. Подобна практика за монтиране на водородна клетка е широко разпространена при товарните автомобили в Европа, а такава система струва около 600 лв. Освен двигателя с водородна клетка, Тома притежава и електрически двигател. Трабантаджията обясни, че с този двигател автомобилът му става изключително икономичен, като изминава 100 км. за стотинки.

На феста присъства и собственикът на най-стария трабант в България - Кольо Тончев. Колата е произведена през май 1963 година. Той е притежател над 5 такива ретро автомобила.

Сред присъстващите бяха и семейство Добрин и Пепа Цаневи от Русе. След пенсионирането си, мъжът се занимава с ремонт на стари автомобили, затова поддръжката на трабанта не представлява трудност за него. Пепа Цанева е участвала с трабант в осмомартенско дамско рали в Русе и Гюргево и е станала първа в класа си до 1600 куб. см. Трабантът е много добър автомобил за градски условия и лесно се намира място за паркиране, каза тя.

Филип Ганчев от Горна Оряховица също е участник в инициативата. Той е притежател на трабант, произведен през 1988 година. Филип е закупил автомобила преди три години за 500 лв., като до момента е вложил в него 3500 лв. само за части. ‘’Под 5000 лв. няма да го дам, ако изобщо реша да се разделя с него’’, коментира той. Филип не е сменял оригиналния двигател на трабанта, сложил е спирачни дискове на предните колела, както и лети джанти. Инвестирал е и в промяната на интериора.

Трабантът е много лек за техническо поддържане, според Христо Узунов от Велико Търново, който също е участник във феста. По думите му - това е автомобил за криза. Той се обзаложи, че колата му не харчи повече от 4 - 4,5 л гориво на 100 км. Благодарение на този автомобил, той се е запознал със съпругата си. Христо Узунов има трабант от 1994 г., като това му е четвъртия такъв. Той определи трабанта като ‘’мотор с каска за четири човека’’.

Повечето от трабантаджиите казаха, че притежават и други автомобили освен социалистическия.

Последвайте канала на

5171 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Жо

2012.03.20 | 01:59

3
Трабанти карат само хора с чувство за хумор. Темерут трабант не кара.
ceco

2012.03.20 | 01:59

4
абсолютно вярно
ха така

2012.03.18 | 21:28

2
Нов интернет портал – WAZZUB e търсачка подобна на Google, но е решила (за първи път!)да дели 50% от приходите си с регистрираните потребители.Регистрирайте се и с поканата към близки и приятели започвате да печелете от 7-ми април 2012! Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк,и се регистрира чрез него, увеличава факторът, по който ще се изплащат парите ви! Успех! Прилича на пирамида, но не е, защото след 08.04.2012 се спира регистрацията на нови членове!! Вашата покана е тук: http://signup.wazzub.info/?lrRef=0228e7e6
walker

2012.03.18 | 21:28

1
Искате да печелите пари онлайн?Не е нужно да плащате, всичко е безплатно.Трябва да се регистрирате и да поканите ваши приятели, които да канят други приятели и така Вие може да печелите от вашите реферали.Взависимост колко реферала имате ще ви се начислява сума, която сайтът ще ви плаща.Звучи странно?Защо не.. нищо не ни коства да опитаме, тъй като не влагаме нищо. За регистрация http://signup.wazzub.info/?lrRef=22dab67a Успех!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини