Редуването на гладуване с ядене намалявало теглото

  • 02 септември 2019 12:46

  • 1930
  • 0
Редуването на гладуване с ядене намалявало теглото
© Pixabay

Нискокалоричните диети са ефикасни, но е трудно да бъдат следвани. По-прост метод за отслабване може да е гладуването през ден, съобщи ЮПИ.

Един ден човек гладува, а следващият - яде нормално, дори преяжда, като това се повтаря отново и отново.

В рамките на едномесечни експерименти прибягналите до метода участници отслабнали с над 3,2 кг. До загуба на телесно тегло се стигнало дори когато участниците консумирали с 30 на сто повече храна в дните, в които им било разрешено да се хранят, в сравнение с обичайно изяжданата от тях храна. Въпреки преяждането в дните с нормално хранене, участниците общо приели по-малко калории поради гладуването в останалите дни.

"Това е прост хранителен режим, който не изисква да се изчисляват калориите", заяви ръководителят на изследването Франк Мадео от университета "Карл-Францен" в Грац, Австрия. Той допълни, че гладуването през ден изглежда не влияе върху имунната система, но по-малкият прием на калории може да я потисне.

Защо гладуването през ден води до отслабване? "Причината може да е свързана с еволюционната биология - поясни Мадео. - Физиологията ни е привикнала към периоди на гладуване, последвани от периоди на преяждане."

Гладуването през ден стана популярно през последните няколко години. Носят се слухове, че редица знаменитости, сред които Бионсе Бионсе Био̀нсе Жизел Ноулс-Картър (на английски: Beyoncé Giselle Knowles-Carter) е американска певица, актриса, и Джими Кимел, прибягват до него, за да отслабнат.

Освен гладуването през ден, съществуват и други варианти на метода. Някои хора консумират обичайното за тях количество храна през първите дни от седмицата, а до края й гладуват. Други хора приемат храна единствено от 7 ч. до 19 ч.

В настоящето изследване са участвали 60 незатлъстели доброволци в добро здраве. Половината участници имали възможност да се хранят в разстояние на 12 часа в рамките на 48-часов период, който се повтарял един месец. Храненето през тези 12 часа не било ограничено. Останалите участници консумирали храна без никакви ограничения. Хората, които редували гладуване с ядене, загубили средно 4,5 процента от телесното си тегло. У тези участници било наблюдавано също намаляване на нивото на холестерола.

Резултатите от изследването са публикувани в Cell Metabolism.

Последвайте канала на

БТА
1930 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини