20 август е световен ден на комара

  • 20 август 2019 16:17

  • 476
  • 0
20 август е световен ден на комара
© Pixabay

Днес /20 август/ е световен ден на комара. На този ден светът почита британския лекар сър Роналд Рос за работата му върху механизма за предаване на маларията, което  полага основите за борба с болестта, съобщава БНР.

У нас маларията е ликвидирана през 1965 година. Това е голям успех и оттогава в България  няма местни случаи на малария, каза за Радио Кърджали д-р Марин Мухтаров. Той припомня за болестите, свързани с комарите, и също така как и защо е важно да се предпазваме от ухапване.

"Важно е да кажем, че другото заболяване, което се предава чрез ухапване от комари, е западнонилската треска. Знаете, миналата седмица проф. Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести обяви, че има два доказани случая у нас - единият на човек, който се е заразил в Кипър, другият е софиянец т.е. този вирус циркулира на територията на нашата страна. В повечето случаи протича грипоподобно, но може да протече и тежко. В съседните държави Гърция, Румъния и Сърбия има много повече съобщени случаи на западнонилска треска. Дирофилариозата също се предава чрез ухапване от комари, най-често боледуват кучета, но е голяма рядкост да бъде  заразен човек. Може да бъде заразен човек, но човекът е необичаен гостоприемник. Има единични описани подобни случаи в нашата страна", коментира д-р Мухтаров. 

Последвайте канала на

Novini.bg
476 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини