Изчислиха любимата кръвна група на комарите

  • 12 август 2019 16:02

  • 9315
  • 2
Изчислиха любимата кръвна група на комарите
© Pixabay

Учени от град Томск установиха, че комарите са привличани различно според кръвната група на хората и за тях е най-вкусна нулевата.

Изследователи от Сибирския държавен медицински университет констатирали, че тези кръвопиещи насекоми кацат на кожата на хората с кръвна група от първа група /нулева/ два пъти по често, в сравнение с тези от група А /втора група/, пише "Монитор".

Съществуват и други фактори, благодарение на които комарите се насочват безпогрешно към "най-вкусния" за тях човек в тълпата. Тези насекоми са привличани от високите нива на метаболизъм, от повишената температура и от човешкия мирис.

Колкото по-високо е нивото на метаболизма на даден индивид, толкова повече въглероден двуокис той изпуска в околната среда. А това го прави привлекателен за комара, тъй като този газ ориентира рецепторите на насекомото при откриване на източници на храна. Поради тази причина комар е по-вероятно да ухапе възрастен човек, а не дете, бременни жени, хора с висок индекс на телесна маса, а също така и хората на физическия труд.

Изследователите установили, че тези досадни за човека инсекти бързо се адаптират и стават устойчиви на най-разпространените средства за защита, които използваме срещу тях. Поради тази причина много от аерозолните репеленти вече не са ефективни. Най-непробиваема засега е ултразвуковата защита срещу тях.

Novini.bg
9315 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Иван

2019.08.12 | 18:10

1

Я се уточнете. Миналата седмица пишеше че най нехапаните са 0 група. Сега обратното.

ррр

2019.08.12 | 21:38

2

Ти от този жълт и фалшив сайт да не очакваш сериозни новини?

Добави коментар

Водещи новини