Двама британци тръгват на околосветско пътешествие с изтребител от Втората световна война

  • 05 август 2019 14:26

  • 498
  • 2
Двама британци тръгват на околосветско пътешествие с изтребител от Втората световна война
© Getty Images/Guliver

Двама британски авиатори тръгват днес от Южна Англия на околосветско пътешествие на борда на легендарния "Спитфайър", изтребител от Втората световна война, предаде Франс прес.

Летателният апарат е на 76 години и за околосветския си полет ще бъде лишен от бойното си оборудване. Свалени са оръдията и мунициите на "Спитфайър"-а. "Искаме хората да се запознаят с цялата красота и с естетиката на този изтребител, заяви един от пилотите, 58-годишният Стив Брукс. Това е един от най-великите самолети, конструирани някога!"

Заедно с 45-годишния авиатор Мат Джоунс, двамата приключенци възнамеряват да прелетят на борда на изтребителя-ветеран 45 хиляди километра за четири месеца. Летците ще се сменят на руля на самолета, като ще прелетят над тридесетина държави.

Британците ще излетят от летището Гудууд в Южна Англия и се надяват благополучно да кацнат на същото място в края на околосветската си обиколка.

От модела "Спитфайър" са произведени около 20 хиляди бройки. От тях са оцелели по-малко от 250, а само около петдесетина все още са в състояние да летят, припомня агенцията.

Последвайте канала на

Novini.bg
498 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
До неграмотника който е преписвал статията:

2019.08.06 | 01:16

2

Самолет е това и има щурвал! Корабите и лодките се управляват с рул!
п.п.Правилно не си си написал името - сигурно не можеш без правописна грешка... :)

Боярищника уврежда нервната с-ма

2019.08.05 | 17:34

1

Заобикаляйте отдалеко границите на Кочината , че алкашите са много мнителни и ще ви свалят за нищо -- първо стрелят , после мислят !

Добави коментар

Водещи новини