50 години след стъпването на Луната: Новата цел на учените е Марс

  • 20 юли 2019 20:49

  • 768
  • 4
50 години след стъпването на Луната: Новата цел на учените е Марс
© Getty Images/Guliver (архив)

На 16 юли 1969 г. започва мисията "Аполо 11". Тричленен екипаж в състав Нийл Армстронг, Едуин "Бъз" Олдрин и Майкъл Колинс поема курс към Луната. След 76 часа полет те достигат окололунната орбита.

На 20 юли Нийл Армстронг и "Бъз" Олдрин кацат с модула "Ийгъл" в Морето на спокойствието. Армстронг първи слиза по стълбичката и става първият човек, стъпил на Луната. След него е Олдрин, а Колинс остава в капсулата "Колумбия", с която тримата се връщат обратно на Земята, четири дни след историческия момент, предаде БНТ.

По повод годишнината президентът Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския прие астронавтите "Бъз" Олдрин и Майкъл Колинс в Овалния кабинет на Белия дом. Семейството на Нийл Армстронг, който почина през 2012 г., също присъстваше.

По време на разговорите отново беше поставен въпросът може ли хората да достигнат Марс, без първо да се върнат на Луната. Легендарните астронавти по-скоро подкрепят директен полет до Марс и са резервирани към идеята Луната да бъде междинна станция по пътя към Червената планета.

Директорът на НАСА Джим Брайдънстайн обаче подчерта, че заради подреждането на планетите космически апарати могат да бъдат изстрелвани към Марс на 26 месеца, а пътуването дотам е седем месеца в едната посока.

"Трябва да използваме Луната като полигон. Когато отидем на Марс, ще се наложи да останем там дълго време. Това означава, че трябва да се научим да живеем в друг свят", заяви Джим Брайдънстайн, директор на НАСА.

Честванията на 50-та годишнина от стъпването на Луната продължават. Една от най-зрелищните инсталации е проектирането в реални размери на ракетата "Сатурн-5" върху монумента на Джордж Вашингтон в американската столица.

17-минутен филм за мисията също може да бъде видян от жителите и гостите на Вашингтон.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
768 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Фъс

2019.07.22 | 14:07

4

Летиш летиш па кацнеш. Огледаш се - няма нищо..даже и злато няма. Най-много само желязо...за това няма интерес.

Така е!

2019.07.21 | 08:09

2

Така е ,Круме-Крупно Посрански!А ти ще чистиш тоалетните на слънчевата система,защото си свикнал да си наведен пред американските си господари...!

Крум Усаински-Крупник

2019.07.21 | 13:12

3

Трай бе,Червенодупест,русосифилистичен,безмозъчен миндил!!!Какво ти разбира кухата манерка от технологии!!!От теб не става и чеп за зеле,биоотпадък болшевишки!!!Ура и Слава!!!

Крум Усаински-Крупник

2019.07.20 | 23:03

1

Цървули!!!Велика Америка е Недостижим Технологичен Лидер и ще колонизира Слънчевата Система!!!Ура и Слава!!!

Добави коментар

Водещи новини