Най-опасен за зъбите е чаят от каркаде

  • 17 юли 2019 20:32

  • 957
  • 1
Най-опасен за зъбите е чаят от каркаде
© Pixabay

Най-опасен за зъбите сред често употребяваните във всекидневието напитки се оказва чаят от каркаде, предупреждават швейцарски специалисти, цитирани от сайта Лайф.

Екипът от университета в Берн използвал 300 млечни и 1020 обикновени зъби, извадени в зъболекарските кабинети. Те били потапяни в продължение на 2 минути в различни течности, а след това била измерена твърдостта на емайла им. Оказало се, че най-голяма ерозия предизвиква чаят от каркаде.

След тази напитка в класацията по вредност попадат газираните напитки фанта, кока кола и пепси. Главен фактор за разрушаването на емайла се явява техния pH фактор. Колкото той е по-висок, толкова е по-висока и киселинността, информира БТА.

За обезвреждането на киселите напитки помагат хранителните добавки, съдържащи калций. Ако все пак ни се наложи да пием от вредните за зъбите напитки, специалистите ни съветват да го правим на големи глътки. По този начин се снижава времето на взаимодействието на зъбите с киселата среда. След това или трябва да ги измием с четка за зъби, или да ги изплакнем с вода, ако не разполагаме с такава.

Последвайте канала на

БТА
957 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Дентален специалист

2019.07.18 | 08:29

1

По-ниско... pH-то става по-ниско, също както IQ-то ви !!!

Добави коментар

Водещи новини