Руски космонавт и американски астронавт ще чупят световния рекорд по облитане на Земята със самолет

  • 02 юли 2019 19:46

  • 1289
  • 2
Руски космонавт и американски астронавт ще чупят световния рекорд по облитане на Земята със самолет
© Getty Images

Международен екипаж, включващ американския астронавт Тери Въртс и руския летец-космонавт Генадий Падалка, планира да постави нов световен рекорд по скоростно облитане на Земята със самолет, който ще прекоси северния и южния полюс, предаде ТАСС. Това бе оповестено на сайта Arstechnica.com.

Полетът ще бъде извършен с реактивен самолет Gulfstream G650ER (Гълфстрийм Джи 650 И Ар), който ще излети на 9 юли от космическия център "Джон Кенеди" във Флорида, САЩ. Той ще прелети над северния полюс и ще кацне за дозареждане с гориво в столицата на Казахстан Нур Султан. Там към екипажа ще се присъедини Генадий Падалка, с когото Въртс по-рано е работил в рамките на експедиция до Международната космическа станция.

Следващото кацане ще е на остров Мавриций в Африка, а след това предстои продължителен полет над южния полюс до град Пунта Арена в Чили. Оттам екипажът ще се върне във Флорида на 11 юли.

След полета новият рекорд ще бъде регистриран от Международната авиационна федерация. Въртс планира да заснеме документален филм за полета.

Последвайте канала на

БТА
1289 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
A+

2019.07.03 | 18:53

2

Разликата???..

планинец

2019.07.03 | 14:08

1

Каква е разликата между космонавт и астронавт?

Добави коментар

Водещи новини