Войнишка и манастирска кухня, аристократични блюда и целебни храни ще представят в крепостта "Царевец"

  • 27 юни 2019 15:22

  • 714
  • 0
Войнишка и манастирска кухня, аристократични блюда и целебни храни ще представят в крепостта "Царевец"
© pixabay

Войнишка и манастирска кухня, отбрани аристократични блюда и целебни храни ще бъдат представени в крепостта "Царевец" в рамките на Международния фестивал "Ежедневието на средновековен Търновград: Вкусът на Средновековието", който започва от 28 юни и ще продължи до 30 юни, съобщиха от пресцентъра на общината.

В историческите възстановки ще се включат над 140 реконструктори от България, Италия, Румъния, Сърбия и Украйна. В събота те ще направят кулинарни демонстрации на ястия, типични за средните векове. Внимание ще бъде отделено на войсковата храна и на средновековната диетология и лечебните свойства на билките и подправките. Ще може да се опита медовина и бира по старинни рецепти. Храната на българите през Средновековието ще бъде представена от доц. Иван Лазаров от Великотърновския университет, който повече от 30 години изследва средновековната българска кухня.

Под негово ръководство ще има и практически урок по кулинарна история, в който ще се включат ученици от Професионалната гимназия по туризъм "Д-р Васил Берон". Ще бъдат показани различни занаяти, а посетителите ще могат да се включат в стрелби с лък и арбалет и да се забавляват със средновековни игри, музика и танци. За първи път ще се проведе боен турнир "Болярски меч".

Фестивалът е организиран от община Велико Търново, Регионалния исторически музей и Национално дружество "Традиция" - Регионален клон Велико Търново. Фестивалната програма започва на 28 юни /петък/ от 19.30 ч. с концерт и огнено шоу.

В събота на площад "Цар Асен I" пред Царевец от 10,00 часа, ще бъде направена възстановка на превземането на портите на крепостта от завърналия се в Търново цар Иван Асен II и прокуждането на узурпатора Борил. Достъпът до средновековния фестивал на Царевец е свободен, ще се заплаща само входната такса. С вход свободен за крепостта ще са вечерните събития на 28 и 29 юни от 18,30 до 21,30ч.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
714 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини