Тюлените могат да имитират човешката реч и песни

  • 21 юни 2019 15:19

  • 657
  • 1
Тюлените могат да имитират човешката реч и песни
© Pixabay

Шотландски биолози установиха, че сивите тюлени могат да образуват думи и да пеят като хората, съобщи Прес асосиейшън.

Три дресирани тюлена имитират човешки звуци и тонове от песни, включително уводната мелодия от "Междузвездни войни" и "Twinkle Twinkle Little Star". Това показва, че те могат да възпроизведат човешка реч, но е отделен въпрос дали биха могли да разберат смисъла.

През 80-те години на миналия век беше съобщено за тюлен от аквариума в Бостън, който повтаря фрази като "как сте". Това обаче не означава, че тези животни могат да се научат да говорят като хората.

Специалистите от Института по океаните в университета Сейнт Андрюс са работили с три сиви тюлена още от раждането им, като са ги тренирали да копират нови звуци - първо характерни за тях, а след това - за човешката реч. Животните успели да възпроизведат човешки гласни. Първоначално това е ставало със стотици опити, но веднъж научени, тюлените се справяли с нов звук от първи опит.

Резултатите от изследването показват, че вокализациите на тюлените са много гъвкави.

Единият от тюлените - Зола, е много добър във възпроизвеждането на мелодии. Той може да изпее до 10 ноти от "Twinkle Twinkle Little Star".

Тъй като тюленчетата се отделят от майките си на втората или третата седмица, могат да бъдат използвани за изследване на речеви разстройства и изпробване на различни методи за по-бавно учещите.

Последвайте канала на

БТА
657 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бат Венци

2019.06.22 | 17:01

1

Twinkle Twinkle на майка ви *****та , научете го на нещо смислено !

Добави коментар

Водещи новини