Перата се появили 100 млн. години преди птиците

  • 09 юни 2019 15:15

  • 964
  • 0
Перата се появили 100 млн. години преди птиците
© Pixabay

Перата са се появили най-малко 100 милиона години по-рано от птиците, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Като използвали данни от областта на палеонтологията и молекулярната биология, учени успели да изяснят еволюционната връзка сред динозаври, птици и птерозаври - подобни на птици летящи влечуги.

По-рано тази година специалисти откриха пера в птерозавърски фосили. Това е първото доказателство, че погледнато в еволюционен план, перата са се появили далеч преди птиците. "Най-древната птица е откритият в Южна Германия през 1861 г. фосил от Археоптерикс от късния юрски период, макар че наскоро в Китай специалисти попаднаха на малко по-древни фосили от вида. Всички тези фосили свидетелстват за многообразие от пера - къси по тялото и дълги по крилата. Но от 1994 г. палеонтолозите спорят относно базираното върху стотици фосили от Китай откритие, че динозаврите също са имали пера", заяви експертът по гръбначна палеонтология Майк Бентън от университета в Бристол, Англия.

"Това не е толкова трудно да се предположи. Така произходът на перата бе върнат назад във времето поне до този на въпросните подобни на птици динозаври, появили се преди около 200 милиона години", каза палеонтологът Баоюй Цзян от университета в Нанкин, Китайл.

Но когато в Русия бяха открити подобни на пера "мустачки", които са покривали тялото на динозавър, учените си дадоха сметка, че еволюционната история на перата трябва да се пренапише.

Открития в света на молекулярната биология показаха, че едни и същи генетични пътеки контролират люспите по телата на влечугите, птичите пера и окосмяването на бозайниците. Това за пореден път доказа, че перата може да са се появили по-рано. Нещата се изясниха повече с откриването на фосили от двойка древни птерозаври в Китай.

"Установихме, че много от тези "мустачки" са разклонени. Очаквахме да видим единични "кичури" - монофиламенти, но забелязахме цели снопчета и къси пера", отбеляза Бентън, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
964 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини