Стремежът на мъжете към красота вреди на плодовитостта им

  • 29 май 2019 08:31

  • 1230
  • 4
Стремежът на мъжете към красота вреди на плодовитостта им
© Pixabay

Учени откриха еволюционен парадокс, при който мъжете съсипват способността си да имат деца в желанието си да изглеждат по-привлекателни, съобщи Би Би Си.

Пиенето на стероиди за по-добра физика или на хапчета против оплешивяване може да навреди на плодовитостта. Явлението е наречено Мосман-Пейси на учените, които първи са го описали. Те твърдят, че това предизвиква много проблеми на двойките, които не могат да заченат дете.

"Забелязах, че някои мъже, които идват за изследване на фертилитет, бяха огромни - каза д-р Джеймс Мосман, който сега преподава в университета Браун, но е направил откритието в университета на Шефилд. - Те се стремят да изглеждат силни, да са като върха на еволюцията. Но стават негодни в еволюционен смисъл, защото без изключения нямаха сперма в еякулата".

Анаболните стероиди имитират ефекта на мъжкия хормон тестостерон в тялото. Използват се като стимулант, за да засилят растежа на мускулите. Културистите редовно прибягват до тях.

"Не е ли абсурдно, че мъжете ходят да тренират, за да изглеждат прекрасно, в повечето случаи, за да привличат жените, и без да искат намаляват фертилитета си".

Анаболните стероиди заблуждават хипофизата, че тестисите се претоварват. Жлезата реагира, като изключва два хормона, които отговарят за производството са сперма.

Подобно нещо се случва и при мъжете, които пият лекарства срещу оплешивяване. Те съдържат финастерид, който променя метаболизма на тестостерона. Сред страничните ефекти от него са еректилна дисфункция и намалял фертилитет.

Според д-р Пейси за 90 процента от взимащите анаболни стероиди има вероятност да станат стерилни.

При лекарствата срещу оплешивяване рискът варира, но продажбите им все повече се увеличават.

Мярка за успех в еволюционен план е гените на човека да бъдат предадени на следващото поколение.

Последвайте канала на

БТА
1230 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
mmm

2024.04.12 | 16:32

4
Важна е опаковката на половата система, а не ефективността ѝ.
швейк

2019.05.29 | 12:14

3

това е добре. светът няма нужда от подобен генетичен матрял

2019.05.29 | 10:46

2

Най-големите комплексари !

2019.05.29 | 09:05

1

Ето и научно доказателство , че нацепените батки са живи шматки с малки патки!
Как се получи само!

Добави коментар

Водещи новини