Анаконда роди след непорочно зачатие

  • 28 май 2019 10:37

  • 2001
  • 2
Анаконда роди след непорочно зачатие
© Pixabay

В американския град Бостън анаконда, която не е имала контакт със самци, роди деца след непорочно зачатие, съобщава в. "Мирър".

Влечугото се казва Ана и било отглеждано в аквариума "Ню Ингланд". Заедно с Ана в експозицията, посветена на амазонската фауна, били изложени и други анаконди, но всички те били от женски пол. Ана родила няколко змийчета, но от тях само 2 оживели, останалите били мъртвородени.

Змията явно е използвала партеногенеза - форма на размножаване , при която женските полови клетки се развиват във възрастен организъм без оплождане. ДНК анализ потвърдил, че точно това се е случило с Ана. Оказало сe, че децата й са нейно генетично копие. Това е вторият случай на партеногенеза при анакондите, станал известен на учените.

Партеногенезата е често срещана при безгръбначните, но доста по-рядко при гръбначни животни. При някои видове се случва инцидентно, но други се размножават изцяло с партегоненеза, което води до видове, съставени изцяло от женски.

Анакондите са неотровни южноамерикански змии. Самките не снасят яйца, а износват плода в продължение на 6-7 месеца. Анакондите раждат между 28 и 48 малки.

Последвайте канала на

БТА
2001 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.05.28 | 11:10

2

Това е йончева или корнелия една от двете ще е

2019.05.28 | 10:52

1

Змия роди ... деца

Добави коментар

Водещи новини