Древни ловци и събирачи на плодове са поглъщали цели отровни змии

  • 30 април 2019 11:57

  • 1788
  • 1
Древни ловци и събирачи на плодове са поглъщали цели отровни змии
© Pixabay

Археолози откриха доказателства, че ловци и събирачи на плодове в древността са поглъщали цели отровни змии, вероятно поради религиозни причини, съобщи ЮПИ.

Несмлени останки от цяла змия, без един от зъбите ѝ, били открити във фосилизирани екскременти от ловци и събирачи на плодове в пещера край поречието на Пекос в Тексас.

Пещерата била използвана като убежище и отходна яма преди около 1500 години. Открита е през 60-те години на миналия век.

Археолозите взели хиляди проби от фосилизирани човешки изпражнения. Сухият климат в пещерата допринесъл за съхраняване на екскрементите.

Много проби били изследвани веднага след вземането им. Складирани обаче били стотици други, сред които проба от екскременти, съдържащи цели останки от отровна змия.

"Никой от нас нямаше представа, че тези екскременти са толкова специални - заяви археоложката Елинор Сондърман. - Попаднахме случайно на находката."

Учените не могат да твърдят със сигурност, че консумацията на змии е била често срещана сред местните хора в древността, но археолози по-рано вече откриха доказателства, че сходни групи хора са се хранили със змии.

Преди около 1500 години климатът в района бил много сух. Местните хора вероятно са били принудени да консумират малки животни и устойчиви растения, за да оцелеят.

Допълнителният анализ на екскременти разкрил наличие на останки от малък гризач и няколко вида растения, единият от които е подобен на аспарагус.

Макар че е възможно сушата да е накарала ловци и събирачи на плодове да се хранят със змии, археолозите смятат, че е по-вероятно консумацията им да е част от ритуал.

"Представители на племената хопи слагали змии в устите си в рамките на церемонии, свързани с молитви за дъжд", отбеляза Сондърман.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Archaeological Science: Reports.

Последвайте канала на

БТА
1788 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бакъря

2019.04.30 | 12:35

1

Мили хора!Вместо със змии и гущери да ни занимавате тук,пишете за ДрагалЪвския гърбат Ай дук и за неговата чета,от отбрани айдучета!

Добави коментар

Водещи новини