Стимулирането на мозъка помага в борбата със стареенето

  • 19 април 2019 13:46

  • 1548
  • 0
Стимулирането на мозъка помага в борбата със стареенето
© pixabay

Учени от Северозападния университет в Илинойс установиха, че електричното стимулиране на центрове на паметта в мозъците на възрастни хора подобрява когнитивните им способности до ниво, което е характерно за младежите, съобщава "Юрик алърт".

Изследването обхванало 16 души на възраст между 64 и 80 години, които имат проблеми със запаметяването. Било им приложено транскраниално електромагнитно стимулиране на хипокампуса, който отговаря за формирането на дългосрочна памет.

Невъзможно е хипокампусът да бъде директно стимулиран, тъй като е разположен прекалено дълбоко за неинвазивни процедури. Учените обаче констатирали, че е свързан с част от теменния лоб, която е с приблизително едно и също местонахождение у отделните индивиди. Активността на невроните в тази зона е синхронизирана с хипокампуса. Затова учените в разстояние на 5 дни въздействали 20 минути дневно върху нея посредством високочестотно стимулиране. Няколко денонощия след последния сеанс участниците минали тест за запаметяване. Резултатите показали, че когнитивните им способности достигнали нивото, което било характерно за младежките им години.

Учените засега не знаят колко дълъг може да е този ефект. Затова планират експеримент с по-продължително въздействие. Освен това методът ще бъде приложен върху пациенти, засегнати от ранен стадий на болестта на Алцхаймер.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1548 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини