Човешкото лице е еволюирало, за да предава по-добре емоциите

  • 17 април 2019 10:28

  • 277
  • 0
Човешкото лице е еволюирало, за да предава по-добре емоциите
© Pixabay

Подвижните вежди и другите изразителни черти вероятно са се появили на човешкото лице, за да можем да общуваме без думи, съобщи в. "Индипендънт".

Британски учени потърсиха причините защо лицето на съвременния човек е толкова различно от това на изчезналите ни предшественици, както и на големите маймуни. Те стигнаха до извода, че заедно с храната и климата, невербалното социално общуване е имало важна роля.

Ранните хоминини са имали изпъкнали вежди. Съвременните хора имат гладко чело и видими вежди, които се движат много свободно. Други промени във формата на лицето и мускулите дават възможност за изразяване на най-различни емоции, включително разпознаване и симпатия.

"Можем да използваме лицата си, за да сигнализираме повече от 20 различни категории емоции чрез свиване или разпускане на мускулите" - каза ръководителят на изследването проф. Пол О'Хигинс от университета на Йорк.

"Знаем, че други фактори, като храната, дихателната физиология и климатът са допринесли за формата на човешкото лице, но да се интерпретира неговата еволюция само с тях, е опростяване".

Храненето се е отразило на формата на човешкото лице. То се е смалило, защото необходимостта от дъвчене е намаляла с появата на готвенето и обработената храна. Смаляването е особено явно при преминаването към земеделие, а след това и към живот в градове.

"По-меката съвременна храна и индустриалните общества могат да означават, че човешкото лице продължава да се смалява" - каза проф. О'Хигинс. Промените обаче имат граници, защото за дишането например е необходима достатъчно голяма носна кухина.

Последвайте канала на

БТА
277 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини