Стимулирането на мозъчни зони съхранява паметта

  • 09 април 2019 12:56

  • 490
  • 0
Стимулирането на мозъчни зони съхранява паметта
© Pixabay

Ефектът от напредналата възраст върху работната памет може да бъде намален, като се стимулират определени мозъчни зони, за да се въздейства върху честотата на мозъчни вълни, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Асошиейтед прес и Франс прес.

Получените резултати могат да послужат като изходна точка, за да може в бъдеще да се повлияе върху намаляването на когнитивните способности с напредването на възрастта, заявиха авторите на изследването.

Работната памет е краткосрочна. Тя не позволява да си припомним събития в миналото, но дава възможност да запомним телефонен номер, който в момента записваме. Смята се, че работната памет е свързана с два вида мозъчни вълни - гама и тета.

Изследването на учени под ръководството на Робърт Райнхарт и Джон Нгуен от Бостънския университет обхванало 42-ма души на възраст между 20 и 29 години и същия брой участници на възраст между 60 и 76 години. Работната памет на всички участници била тествана посредством експерименти, при които трябвало да се различат изображения, представяни с интервал от няколко секунди. Участниците носели каски с електроди, за да се прецени как взаимодействат мозъчните вълни. Посредством електродите били стимулирани мозъците на някои участници, като бил променен ритъмът на мозъчните вълни. Без въпросното стимулиране по-възрастните участници били по-бавни и резултатите им - по-лоши. Но благодарение на стимулирането резултатите им се доближили до тези на по-младите участници, като ефектът продължил повече от 45 минути по-късно.

Подобрението било свързано с по-силно взаимодействие между тета и гама мозъчните вълни в левия темпорален кортекс и с по-голяма синхронизация между тета мозъчните вълни на левия темпорален лоб и префронталния кортекс.

Независими експерти, които не са участвали в изследването, приветстваха "интересните резултати", които могат да допринесат за по-добро опознаване на намаляването на когнитивните способности с напредването на възрастта. Те обаче посочиха някои лимити, включително факта, че всички участници били в добро здраве и не били засегнати от деменция, като например болестта на Алцхаймер. "Допълнителни изследвания ще имат много голямо значение, за да се разбере дали методът може да е от полза за засегнати от деменция пациенти", заяви д-р Сара Имаризио от британската Асоциация за изследвания върху болестта на Алцхаймер.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Neuroscience.

Последвайте канала на

БТА
490 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини