Хванаха питон, способен да глътне елен

  • 08 април 2019 16:55

  • 12535
  • 2
 Хванаха питон, способен да глътне елен
© Pixabay (архив)

Изследователи във Флорида използваха нов подход за борба с разрушителната инвазия на питони-гиганти и успяха да заловят един от най-големите образци - женска с дължина 5,2 м. Зоолозите твърдят, че змията е достатъчно едра и силна, за да погълне елен.
 

Заловеният женски питон е по-дълъг от едноетажна постройка и тежи над 140 кг. Това е един от най-големите питони, уловени в южната част на Флорида, съобщи АФП, цитирана от БТА.
 
Изследователите открили огромното влечуго, като използвали мъжки питони, снабдени с радиопредаватели, което им позволявало да проследяват мъжките по време на размножителния им период. "Екипът не само премахва инвазивните змии, но и събира данни за научни изследвания, разработва нови инструменти за премахването им и научава как питоните се размножават", казват учените.

Установено е, че дългата над 5 м женска е имала 73 яйца. Влечугите нямат естествени хищници във Флорида и се размножават бързо, създавайки "значителни заплахи за местната дива природа", споделят още изследователите. Змиите могат да унищожат част от местната дива природа, като убиват не само малки животни като зайци, птици и опосуми, но да поглъщат дори същества с големината на алигатори и възрастни елени.


 Заловеният питон гигант е от породата Бирмански питон и се счита за инвазивен вид, откакто за първи път е внесен във Флорида през 80-те години. Сега броят на питоните наближава рекордните 300 000, въпреки че Министерството на вътрешните работи на САЩ забранява вноса им в страната през 2012 г. Комисията за опазване на рибата и дивата флора във Флорида е спонсорирала множество ловни програми за ограничаване на броя на влечугите. Но тези усилия за сега не успяват да забавят разпространението им.

Сред идеите, които жителите на Южна Флорида са предложили , има доста екстравагантни като внасянето на австралийски кучета-териери, които убиват змии и опъване на бодлива тел около дърветата, за да се защитят птиците.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
12535 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Калеко Алеко

2019.04.09 | 00:33

2

Пуснето го в Парламента........да нахраним питона вместо 240 народни изедници......

...

2019.04.08 | 17:00

1

способен ли е да глътне 240 глигана?!?!?

Добави коментар

Водещи новини