Астронавти от САЩ и Канада излязоха в открития космос

  • 08 април 2019 16:32

  • 506
  • 0
Астронавти от САЩ и Канада излязоха в открития космос
© Getty Images

Астронавтката от НАСА Ан Макклейн и астронавтът от Канадската космическа агенция Давид Сен-Жак пристъпиха към излизане в открития космос, за да продължат работата по усъвършенстване на системите на енергозахранване на Международната космическа станция /МКС/, съобщи ТАСС.

Люкът на "Куест" беше отворен в 14:31 часа българско време, като прякото предаване от борда на МКС се излъчва на сайта на НАСА.

Една от задачите, поставена пред астронавтите, е смяната на адаптера на една от секциите на станцията, в която излезе от строя неотдавна монтиран литиево-йонен акумулатор. Освен това екипът трябва да положи резервен кабел за захранване на 17-метровата роботизирана ръка "Канадарм-2". Извънбордовата работа предвижда и монтирането върху корпуса на американския лабораторен модул средства за безжична връзка. Очаква се "космическата разходка" на Макклейн и Сен-Жак да продължи 6 часа и 30 минути.

Това е третото поред излизане в открития космос от борда на станцията за последните 17 дни. Предишните две, при които беше извършена смяна на акумулатори, бяха осъществени на 22 и 29 март. 

Последвайте канала на

БТА
506 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини