Дигитална карта и 3D холограми "вадят" потъналите в морето кораби

  • 08 април 2019 11:34

  • 432
  • 0
Дигитална карта и 3D холограми "вадят" потъналите в морето кораби
© pixabay

Дигитална карта и 3D холограми ще "вадят" потъналите кораби в морето и ще ги направят видими в следващите две години. Базата данни ще бъде набрана както от вече наличните изследвания, предимно на варненските океанолози, но и чрез използването на "подводен" дрон - дистанционно управляем апарат с камери за дълбоководни снимки и др., който да обследва широка ивица от западното крайбрежие на Черно море, т.е. предимно в българската икономическа зона.

Проектът е на Българската асоциация за трансфер на технологии и е по линия на съвместната ОП "Черноморски басейн". В него участват представители на Румъния, Молдова и Турция, разказа  пред БНР Стелияна Тончевска от българската страна на екипа.

Припомняме, че през октомври 2018 югоизточно от Варна англо-български екип откри най-древните потънали останки на неповреден кораб, лежал на дъното на Черно море повече от 2400 г. Подобен вид древногръцки търговски кораби до момента са били наблюдавани само по изображение върху антични грънчарски изделия. Находката промени схващанията ни за корабостроенето и за навигацията по време на античността. Корабът беше само част от разкритията на екипа, обследвал в продължение на три години дъното на Черно море на площ от над 2 хил. кв. км. край българското крайбрежие. Експедицията откри над 60 останки от кораби, датиращи от древността - включително и по-древни от изцяло запазения кораб, до XVII век.

Досегашни проучвания на варненските учени обаче са разкрили и няколко десетки места край българското крайбрежие, където има струпвания на потънали кораби. Едно от най-популярните е в района на Калиакра.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
432 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини