Морски змии подобриха рекорда си по гмуркане

  • 03 април 2019 11:13

  • 1041
  • 0
Морски змии подобриха рекорда си по гмуркане
© Pixabay

Морски змии, каквито обитават предимно плитките тропически води, бяха заснети да плуват на 250 м в океанската зона на здрача, съобщи Юрик алърт. 

Предишният дълбочинен рекорд на морска змия беше 133 м.

Кадри на морска змия, плуваща на 245 м дълбочина, и на друга на 239 м дълбочина, бяха предоставени на специалисти от университета на Аделаида от компанията "ИНПЕКС Австралия", която работи в басейна Брауз край Северозападна Австралия. И двете змии изглеждат от един вид.

"Мислехме, че морските змии слизат на максимална дълбочина 50 до 100 м, защото редовно трябва да излизат на повърхността, за да дишат - каза д-р Джена Кроу-Ридъл, ръководител на изследването. - Затова бяхме много изненадани да ги видим на такава дълбочина".

Океанската дълбочина от 200 до 1000 м попада в мезопелагическата зона, наричана "зона на здрача", защото до нея достига много малко светлина.

"Отдавна знаем, че морските змии могат да се справят с декомпресионната болест благодарение на газообмен през кожата - каза д-р Кроу Ридъл.- Никога не съм подозирала обаче, че тази способност им позволява да се гмуркат в дълбоководните хабитати".

"В някои от кадрите змията търси храна, като пъха главата си в дупки по дъното. Не знаем обаче каква риба ядат или как я усещат в тъмното" - добави тя.

Морските змии са заснети през 2014 г. и 2017 г.

Последвайте канала на

БТА
1041 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини