Стъклената пирамида на Лувъра става сцена на интерактивно шоу

Пространството около стъклената пирамида на Лувъра става сцена на интерактивно визуално шоу на френския фотограф и творец Джей Ар по случай 30 години от изграждането на структурата, предаде Ройтерс.

Доброволци от екипа на Джей Ар започнаха за застилат върху и около пирамидата хартиено изображение с площ около 14 800 квадратни метра. То ще създава оптична илюзия за по-голяма пирамида, която се издига сред скали и сякаш е открита след археологически разкопки.

Високата 21 метра пирамида е произведение на китайско-американския архитект Яу Мин Пей, който сега е на 101 години. При откриването през 1989 година се разразяват спорове дали модерното творение подхожда на класическия стил на Лувъра.

"Пирамидата винаги ме е вдъхновявала с начина, по който смесва старинното със съвременното," каза Джей Ар.

Интерактивното творение ще бъде напълно видимо от петък вечерта, но само от покрива на Лувъра. За да го направи достъпно за широката публика Джей Ар е поставил два големи екрана в двора на музея. В събота и неделя пространството ще е отворено за посещения и всеки ще може да се наслади на оптичната илюзия.

"След като всичко бъде готово, хората ще минават по изображението и то ще се скрива и появява отново," обясни Джей Ар.

Точно интерактивната част от шоуто е привлякла управата на Лувъра. Туристите ще могат да стъпват по хартиени ивици с дължина 10 метра и директно да участват във визуалното произведение.

"Посетителят винаги е в центъра на вниманието ни и винаги се стремим да го посрещаме по-добре," каза директорът на Лувъра Жан-Люк Мартинез.

Проектът е продължение на друго визуално мега-творение отпреди три години, при което стъклената пирамида се скри зад огромна чернобяла снимка.

Пирамидата е най-популярният от многобройните амбициозни проекти на френския президент Франсоа Митеран през 80-те и 90-те години на ХХ век, които промениха облика на френската столица. "Les grands travaux", както някога ги наричат, търпят доста критики, тъй като модерният им стил противоречи на традиционната архитектура на Париж.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Как се подготвяте за наближаващите празници?

Как се подготвяте за наближаващите празници?

Избрано от Интернет