Учени наблюдаваха неизвестен на науката феномен в Антарктида

  • 21 март 2019 10:28

  • 3326
  • 1
Учени наблюдаваха неизвестен на науката феномен в Антарктида
© Pixabay

Специалисти от Чикагския университет регистрираха нощни трусове в леда в Антарктида, съобщи Сайънс алърт.

Произходът на сеизмичния феномен засега е неизвестен.

През летния сезон в Австралия от ноември 2016 г. до януари 2017 г. учените са инсталирали сеизмометри на две места в шелфовия ледник Макмърдо, които са на разстояние 20 км едно от друго. Те са обозначени като "суха" или "мокра" станция в зависимост от характерното за тях топене. Денем въздействието на слънчевата светлина върху "мократа" станция допринасяло за поява на локви от ронливия повърхностен лед.

Оказало се, че нощем сеизмографите в района на "мократа" станция регистрирали стотици и дори хиляди трусове с естествен произход и продължителност по-малко от секунда. За пръв път е установено наличие на трусове в леда, които зависят от част от денонощието и вероятно са свързани с топенето на шелфовия ледник.

За да обяснят феномена, учените предлагат хипотезата, че вследствие на застудяването ледът над получената в резултат на топенето вода започва да се свива. Водата под него замръзва и се разширява. Това деформира повърхностния слой, който в края на краищата се разрушава. Нужни са обаче допълнителни наблюдения, които да потвърдят или опровергаят това виждане.

Последвайте канала на

БТА
3326 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
????????????

2019.03.21 | 22:21

1

''Учени наблюдаваха неизвестен на науката феномен в Антарктида''
''През летния сезон в Австралия от ноември 2016 г. до януари 2017 г. учените са инсталирали сеизмометри на две места в шелфовия ледник Макмърдо''

За един приятел питам, от кога Австралия и Антарктида са едно и също място?

Добави коментар

Водещи новини