Италианско селце си има собствено слънце

  • 02 март 2012 14:26

  • 1571
  • 2
Италианско селце си има собствено слънце
©

Винагела е малко италианско селце, разположено на дъното на дълбока долина. То е заобиколено от всички страни от високи планини, което означава, че всяка година от средата на ноември до началото на февруари до него не достига пряка слънчева светлина, съобщава Oddity Central.

Завръщането на слънчевите лъчи на 2 февруари всяка година се отбелязва с празници. Тази традиция продължила няколко века, докато през декември 2006 г. проблемът с тъмнината не бил решен завинаги.

Благодарение на идеите на Джакомо Бонзани, архитект и дизайнер на слънчеви часовници, сега на един от близките склонове е поставено гигантско огледало, което отразява слънчевата светлина и я насочва директно към градския площад.

Така хората, които преди живеели в тъмнина през зимата, днес се радват на светлината и топлината на слънцето.

Огромното огледало е с площ 40 кв. м. и е разположено на 870 метра над селото. То се управлява от компютърен софтуер, който следи слънцето и накланя огледалото, така че отразените лъчи винаги да са насочени към селото.

Странното изобретение се е превърнало в туристическа атракция и вече пет години привлича хора от цяла Италия.

Според Бонзани в началото никой не вярвал, че огледалото ще реши проблемите на жителите, но в крайна сметка мъжът успял да докаже, че идеята му е страхотна. С реалното проектиране на съоръжението се заел инженерът Емилио Барлоко.

Кметът на селото Пиерфранко Мидали разкри, че осъществяването на плана не било никак лесно и най-голямата трудност се оказало събирането на парите. Стойността на проекта е 100 000 евро.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1571 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
dupki

2012.03.14 | 10:35

2
neznam ama vijte kakvi patishta imat...
AH PAT EH PAT

2012.03.14 | 10:35

1
I NIE SHTE IMAME NO DOKATO IMA MIZERNICI DETO VIKAT NIE NE QDEM ASVALT TOEST KUMONISTI SHTE SI KARAME PO RAZRUSHENITE AKO ME RAZBIRASH ;) ZATOVA SI POMISLI ZA KOI SHTE GLASUVASH ;)

Добави коментар

Водещи новини