Най-известните коали в света

  • 07 март 2019 15:57

  • 870
  • 0
Най-известните коали в света
© Getty Images/Guliver

Коалата е един от символите на Австралия, а в страната се възползват максимално от това. Всеки, стигнал до далечния континент, има желание да се докосне до животните, които често са оприличавани на плюшени мечета.

В покрайнините на Бризбън се намира Lone Pine Koala Sanctuary - място, към което всички любители на природния живот се насочват, когато са в Куинсланд. Там хората имат възможност не са да видят много коали накуп, но и да погалят някоя от тях. Създаден през 1927 г., това е първият резерват за коали в Австралия. В началото е убежище за болни, ранени и осиротяли коали, а сега там живеят над 130 от тях, като повечето са родени в резервата.

Известни личности често са посетители в Lone Pine Koala Sanctuary, а животните от рано са подготвяни за срещите си с хора. В ранна възраст те прекарват не повече от 10 минути на ден в досег с гости, а като възрастни времето им е лимитирано до 30 минути. Работата им включва да бъдат галени и в някои случаи носени от посетителите, а на всеки 3 дни, получават ден почивка.

Един от най-напрегнатите периоди в резервата през ноември 2014 г., когато в Бризбън се провежда среща на върха на Г-20. Тогава световните лидери имат възможност да се срещнат с част от местните обитатели, като някои от коалите се озовават в ръцете на президентите на Русия и САЩ Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 и Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият. Посешения на личности от световна величина не са рядкост. Гости на резервата през годините са били кралица Елизабет IIЕлизабет IIЕлизабет II (на английски: Elizabeth II), пълно име Елизабет Александра Мери (Elizabeth Alexandra Mary) е кралица и, Маргарет Тачър и папа Йоан Павел II.

От 2009 г. и тенис звездите имат възможност за среща с коалите, тъй като Бризбън става домакин на един от турнирите преди Откритото първенство на Австралия. Роджър Федерер и Мария Шарапова са част от играчите, които се оказват в прегръдките на някое от пухкавите животни.

Тези срещи помагат много за популяризирането на резервата, който се занимава активно с изследователска дейност, която помага за опазването на вида в естествената му среда. Множество съвместни проекти с университети и научни иститути дават нова информация за навиците, развитието и болестите, които застрашават коалите.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
870 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини