Представиха непоказвани писма на Алберт Айнщайн

  • 06 март 2019 20:33

  • 1458
  • 0
Представиха непоказвани писма на Алберт Айнщайн
© Pixabay

Броени дни преди 140-годишнината от рождението на Алберт Айнщайн, университет в Израел показа 110 страници, написани на ръка от легендарния учен, съобщава БТА. Те дават възможност на читателя да опознае неговия гениален ум.

Писмените документи бяха представени на пресконференция, организирана от Еврейския университет в Ерусалим, член на чийто първи управителен съвет е Айнщайн. Страниците, повечето от които досега не са били показвани, включват както лични, така и научни размишления. Много от тях са написани между 1944 и 1948 г.

Сред документите фигурират четири писма от Айнщайн до неговия приятел и колега Микеле Бесо. Три от тях, написани през 1916 г., се отнасят до "славната идея", която ученият има за поглъщането и излъчването на светлина от атоми. Въпросната идея по-късно заляга в основите на лазерната технология.

В писмо от 1935 г., което пише от САЩ до сина си Ханс Алберт в Швейцария, Айнщайн изразява опасенията си относно влошаващата се ситуация в Европа и възхода на нацистите в Германия. Ученият споделя предпазлива надежда, че постепенно нещата в страната ще се подобрят.

Алберт Айнщайн напуска Германия малко преди идването на власт на Хитлер през 1933 г. и се отказва от германското си поданство. Ученият се мести в САЩ, където получава американско гражданство през 1940 г.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1458 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини