Имало е система от езера под повърхността на Марс

  • 01 март 2019 20:21

  • 1966
  • 2
Имало е система от езера под повърхността на Марс
© Getty images

Снимки на марсиански кратери, направени от американски и европейски космически апарати, показват, че вероятно е имало система от езера под повърхността на цялата планета, съобщи Асошиейтед прес.

Учени от Италия и Холандия използваха данни, събрани от европейския орбитален апарат "Марс експрес" и американския "Марс рикънисънс орбитър". По тях те откриха първите геоложки доказателства за голяма система с подпочвена вода на Червената планета.

Каналите, долините с форма за езера и ветрилообразните седименти в десетки дълбоки кратери в северното полукълбо на Марс са можели да се образуват само при наличие на вода, твърдят учените.

Резултатите потвърждават по-ранни модели и по-малко мащабни изследвания, както и че езерата може да са били свързани, каза Фраческо Салезе от екипа.

Ралф Яуман от Германския авиокосмически център, който не е участвал в изследването, каза, че бъдещите спускаеми апарати на Марс ще изследват кратерите за признаци на живот в миналото. Възможно е още да има големи количества замръзнала вода под повърхността.

Последвайте канала на

БТА
1966 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Четете Християнската Наука за Духа

2019.03.01 | 21:48

1

...Слънцето е кухо, планетата Марс е основно вода, Юпитер - основно газ, Сатурн - основно топлина! Това винаги е било известно на окултистите!

Krass

2019.03.02 | 23:24

2

Тук е място за наука. Моля да се извините на подведените от Вас.

Добави коментар

Водещи новини