Сепиите могат да се окажат новото оръжие в борбата срещу замърсяването с пластмаса

Човечеството е изправено пред огромен проблем - замърсяването с пластмаса, чието разрешаване може да отнеме доста време. За да успокоят загрижените за съдбата на планетата хора, учени от САЩ са потърсили екологичен заместител на пластмасата и смятат, че са го открили - в сепиите, съобщава "Сайънс дейли".

Въпросният заместител - протеин от сепия, е извлечен от зъбите на главоногите мекотели, които са разположени върху пипалата им.

Авторите на настоящото изследване от университета на Пенсилвания, САЩ, са установили, че протеинът може да бъде преработен лабораторно в синтетични покрития и влакна. Заместителят може да намери приложение не само в борбата срещу замърсяването с пластмаса, но и в следващите поколения умни и самовъзстановяващи се тъкани и материали, например в смарт дрехи, които следят човешкото здраве.

"Природата произвежда разнообразие от умни материали с "усет" към заобикалящата ги среда, способни да се самовъзстановяват и със забележителни механични функции. Въпросните материали или биополимери имат уникални физични свойства, с каквито не разполагат синтетичните полимери като пластмасата. Те освен това са възобновяеми и могат да бъдат модифицирани с цел подобряване на свойствата им", пишат авторите на изследването.

Коментари

  1. 2019.02.25 | 19:08

    Сепиите и калмарите са завладяли всички океани и това е добър начин за ограничаване на популацията им, понеже където минат унищожават всичко и се развиват много бързо. Една сепия снася милиони яйца, които за година и половина стават по 2 метра и повече, ако говорим и за гигантският калмар, който достига 15 метра за година и половина !!!

  2. 2019.02.25 | 17:49

    горките сепии...

  3. 2019.02.25 | 16:53

    като палачинки са

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Слушате ли подкасти?

Слушате ли подкасти?

Избрано от Интернет