Изследователи откриха два непознати досега вида прилепи

  • 20 февруари 2019 14:34

  • 433
  • 0
Изследователи откриха два непознати досега вида прилепи
© Pixabay

Международен научноизследователски екип откри два непознати досега вида прилепи - един обитаващ Южна Европа и друг много рядък, който се среща в пещерите на Северна Африка, предаде Франс прес.

По света има около хиляда различни вида прилепи. Тези бозайници имат способността да издават и да приемат ултразвуци, което им помага да се ориентират в пространството при пълна тъмнина.

Единият новооткрит вид е наречен Myotis crypticus. Той обитава гористите местности в Италия, Франция, Швейцария и Испания, но е подложен на нарастващ натиск от човека - съобщава водещият изследването научен институт - испанският Висш съвет за научни изследвания.

"Досега видът е останал незабелязан, защото прилепите в Европа са представени от 53 вида, които много си приличат," обясни Хавиер Хусте от биологичната станция в Докана, разположена в крайния юг на Испания.

"Ето защо се наложи да направим генетично сравнение, за да се провери идентичността на вида", добави Хусте.

В същото изследване е открит и друг нов за науката вид прилеп, обитаващ северна Африка - Myotis zenatius - изключително рядък и уязвим вид. Този прилеп се среща само в някои пещери в планините на Магреб - в Мароко и Алжир, се казва в съобщението на испанския научен институт.

Възможно е да се наложи той да бъде включен в списъка на застрашените от изчезване видове, отбелязват учените.

Последвайте канала на

БТА
433 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини