Учени ще спасяват света от астероиди

  • 06 февруари 2019 07:25

  • 1387
  • 1
 Учени ще спасяват света от астероиди
© Pixabay

Екип от университета "Джонс Хопкинс" е натоварен от НАСА със задачата да осигури защита на Земята в случай на потенциален сблъсък с астероид, пише в. "Дейли експрес".

Отговорната мисия е поверена на учени от университетската Лаборатория по приложна физика. Специалистите ще конструират космически апарат, който да прихваща астероидите, преди те да се превърнат в заплаха за Земята. Корабът ще е в състояние да удари космическия обект с висока скорост с цел да измести орбитата му.

Учените отбелязват, че е достатъчно астероид с диаметър едва няколко километра да удари Земята, за да освободи енергията на няколко милиона ядрени оръжия, взривени едновременно. 

Преди няколко години метеорит с размерите на училищен автобус се взриви над Русия. При инцидента бяха ранени над 1600 души. Учените отбелязват, че ако в случая е бил астероид, жертвите са щели да бъдат стотици хиляди. 

"При евентуален сблъсък със Земята силата ще бъде от порядъка на между 5000 и 10 000 водородни бомби", казва Джеймс Гарвин от НАСА. 

Космическият кораб ще се нарича DART (Double Asteroid Redirection Test).

Анди Ченг, един от ръководителите на проекта, казва: "Това, което можем да направим, е да променим орбитата на астероида, така че той да ни пропусне. И възнамеряваме да се научим как да го постигнем". 

Учените планират през 2022 г. DART да удари с висока скорост по-малкия от два астероида, орбитиращи един около друг, с надеждата да промени скоростта му. Специалистите смятат, че подобна малка промяна ще бъде достатъчна, за да отклони астероид от потенциално опасния му курс към Земята.

Последвайте канала на

БТА
1387 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ЬЕШГТШИ

2019.02.06 | 09:31

1

ЗЕМИ И МЕНЕ БЕ САЛАМАНДЪРЕ!

Добави коментар

Водещи новини