Коригираха преждевременно мястото на северния магнитен полюс

  • 05 февруари 2019 12:23

  • 853
  • 2
Коригираха преждевременно мястото на северния магнитен полюс
© pixabay

Земният северен магнитен полюс се измества толкова бързо от няколко десетилетия, че предишните изчисления вече не бяха достатъчно точни за навигация и специалистите актуализираха мястото му вчера година по-рано от графика, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Северният магнитен полюс се измества с около 55 км годишно. Той премина международната линия за смяна на датата през 2017 г. и излиза от Канадския Арктик на път към Сибир. Постоянното изместване е проблем за компасите в смартфоните и потребителската електроника. Самолетите и корабите също го използват за помощна ориентация, обяснява геофизикът Арно Чулиат, главен автор на новоиздадения Световен магнитен модел.

Джи Пи Ес системата обаче не е засегната, защото е спътникова. Американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата и Британският геоложки институт актуализират мястото на северния магнитен полюс на пет години през декември. Сега обаче го направиха по-рано заради по-бързото му движение. От 1831 г., когато е измерен за първи път в канадския далечен север, магнитният полюс се е придвижил с 2300 км към Сибир. От 2000 г. обаче изместването му се ускори от 15 км годишно на 55 км годишно. Причината е турбулентност в течното външно земно ядро. Магнитният южен полюс се движи много по-бавно от северния. Земното магнитно поле отслабва и след време северният и южен полюс ще разменят полярността си. Това се е случвало многократно в историята на Земята, но не и през последните 780 000 години. Когато стане, няма да е като обръщането на монета, а ще отнеме поне 1000 години.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
853 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
питам се

2019.02.05 | 14:39

1

След като и полюсите ще си разменят местата, дали ЛГБТ няма да се окажат "най-прогресивната" част от популацията на Земята?

цитат:

2019.02.05 | 14:56

2

Те всички педераЗи са умни по принцип и АЗ почвам да викам един ден, че съм пИдал, за да мина за Ентилигентен!
(оригинала в Тубата - Бойко Борисов, Найденов и Кокинов в скандален разговор)

Добави коментар

Водещи новини