Хъркащо колибри разтърси YouTube (видео)

  • 28 февруари 2012 16:19

  • 4938
  • 2
Хъркащо колибри разтърси YouTube (видео)
©

Дремещо колибри, издаващо пронизителни хъркащи звуци, е една от най-новите сензации в YouTube.

47-секундното клипче, видяно над един милион пъти, е уловило как спи сладко и похърква една от най-малките птички в света, пише inews.bg.

И с просто ухо може да се чуе пискливото похъркване на птичката от вида колибри с аметистова шийка, която ритмично отваря и затваря човката си.

Въпросният вид колибри се среща в Боливия, Еквадор и Перу, като естественият му хабитат са субтропичните и тропичните влажни гори.

Пчелното колибри, което тежи по-малко от 2 грама и е дълго около 5 см, е най-малката птица в света. Гигантското колибри обаче достига впечатляващите размери на врабче.

Освен че могат да похъркват, колибритата са интересни и с оригиналния си начин на летене - за разлика от повечето птици, чиито крила се движат нагоре-надолу по време на полет, колибритата описват осморки с крилата си, а могат да летят и на заден ход.

Освен това имат много учестен пулс, като при някои достига до 1 000 удара в минута, а температурата на тялото им е около 40°С. Нощем обаче тя може да спадне до 15°С, когато птичките изпадат в състояние, подобно на летаргия, за да пестят енергия.

При малките обаче това състояние е опасно, затова възрастните са принудени буквално насила да ги хранят (понякога над 100 пъти дневно) и да ги топлят, докато не се съвземат.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4938 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
deni

2013.07.02 | 16:43

2
ах,какъв сладур!
хахах

2013.07.02 | 16:43

1
по-смешно хъркане не бях чувала

Добави коментар

Водещи новини