Масовото избиване на индианци през XV век е охладило Земята

  • 31 януари 2019 14:33

  • 2387
  • 5
Масовото избиване на индианци през XV век е охладило Земята
© Pixabay

Колонизацията на Америка в края на XV век погубила толкова много хора, че променила климата на Земята, гласи британско проучване, цитирано от Би Би Си.

Екип от лондонския University college казва, че разрушенията след заселването на европейци довели до запустяване на огромни площи земеделски земи, които били заети от бързорастящи дървета и друга растителност. Това издърпало достатъчно въглероден диоксид от атмосферата, че в крайна сметка охладило планетата, предава БНР.

Този по-хладен период, често е наричан в историческите книги „малка ледникова епоха“ – време, в което през зимите в Европа преминаващата през Лондон река Темза редовно е замръзвала.

Учените проучили всички данни за населението, които успели да открият, за това колко хора са живели в Америка преди първия контакт с европейците през 1492 г. След това направили прогноза как би могла да се промени числеността му, ако местното индианско население не било покосено от внесени болести (вариола, едра шарка и др.), военни действия, робство и срив на социалната система.

Оценките им сочат, че в края на XV век в Северна и Южна Америка живели около 60 млн. души – около 10% от световното население. В рамките на стотина години броят им намалял на 5-6 млн.

Учените изчислили и колко земи са обработвали местните цивилизации и какви са последиците от завладяването им от гори и савани.

Обработваемата площ била около 56 млн. хектара, близо до територията на днешна Франция. Изчислено било, че заемането им от друга растителност намалило концентрацията на въглероден диоксид със 7-10 молекули на един милион молекули в атмосферата.

За сравнение изгаряните днес от човечеството горива вкарват по 3 молекули CO? на 1 млн. в атмосферата годишно.

Проф. Марк Мейслън, съавтор на изследването, отбелязва, че за охлаждането на Земята през XVI и XVII век има и други естествени причини, но намаляването на CO? в атмосферата в резултат на геноцида удвоило резултата от тях.

Последвайте канала на

Novini.bg
2387 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Справедлив

2019.01.31 | 17:17

5

Вместо да се покаят заради този глобален геноцид, сякаш историческите събития се замитат под килима. Да не би тогавашните индианци да са нямали право на живот за сметка на пришълците - европейските завоеватели? В по-ново време, ако една нация завладее друга, окупира земята й и подложи населението на геноцид, надали ще се приеме за нещо съвсем нормално. Глупаво е отнетият по такъв жесток начин живот на невинни хора да се принизява и да няма последици. Още по-лошо е да се променя историята или да се забравя целенасочено. Континентът Северна Америка е открит от викингите по-рано.

обединени идиоти

2019.01.31 | 15:58

4

Сега няма индианци, но има цигани ?!

2019.01.31 | 15:05

3

Няма да се учудя, ако утре някой призове за разрушаване на мегаполисите по същата причина. Колко дървета могат да израстнат на тези площи...

Иво

2019.01.31 | 14:53

2

Ями ето ви идея, как да спрете прословутото глобално затопряне

shveik

2019.01.31 | 14:47

1

пак да ги изтрепем

Добави коментар

Водещи новини