Какво се случва с тялото ни, когато мразим работата си?

  • 23 януари 2019 14:04

  • 1534
  • 0
Какво се случва с тялото ни, когато мразим работата си?
© Pixabay

Какво се случва с тялото ни, когато мразим работата си – това цели да открие ново проучване, проведено от професор Джефри Пфефер от Станфордския университет, предаде БТВ.

Книгата му “Умирам за заплата” е базирана върху данните, че всяка година 8% от всички разходи за здраве в Съединените щати са свързани с работната среда. Това води и до 120 хил. смъртни случая на годишна база.

По време на проучването си Пфефер установява, че човешкото тяло дава индикации, че мразим работата си много преди самите ние да сме го установили.

Липсата на сън е един от водещите симптоми. Участващите в проучването посочили, че не могат да спят и често се будят през нощта. Други въобще не можели да заспят, защото през цялото време мислели какво ги очаква по време на следващия работен ден.

Честите главоболия също са един от начините тялото ни да подскаже, че нещо не е наред. При стрес и напрежение мускулите се стягат, за да предпазят тялото от нараняване. Когато мозъкът ни подсъзнателно възприема работното място като опасно, той държи мускулите ни стегнати. Това води до мигренни болки. Това, че мразим работата си може да доведе и до мускулни болки.

Менталното ни здраве се влошава. Работа, която не харесваме, влияе зле на чувствата и на менталното ни здраве. Друго проучване от 2012 г. установява, че колкото повече се притесняваме, че шефът ни постоянно ни наблюдава, толкова по-голяма е възможността да развием депресия.

Неподходящата работа води и до по-често разболяване. Негативните емоции водят до хроничен стрес, което действа негативно на имунната система и неизбежно води до по-често разболяване.

Работата влияе и на сексуалния ни живот – участниците в проучването споделили, че вече нямат интерес към секса, защото имат прекалено много неща, за които се притеснявали. Това понижава либидото както на мъже, така и на жени.

Негативните емоции на работното място водят и до проблеми със стомаха, промяна на апетита ни и постоянна умора.

Пфефер посочва и няколко метода, с които можем да си помогнем при такава ситуация. Ако изпитваме някой от дадените симптоми, трябва да си правим повече почивки по време на работния ден. Позитивното мислене също помага, но най-сигурният “лек” е просто да напуснем работа.

Novini.bg
1534 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини