Белите райета пазят и хората от конски мухи

  • 16 януари 2019 13:52

  • 378
  • 0
 Белите райета пазят и хората от конски мухи
© Pixabay

Зебрите са се изхитрили да се опазват от конските мухи чрез белите си райета, но те действат отблъскващо и при хората с подобна нанесена шарка, съобщава Франс прес.

През 2014 година екип американски учени установи, че в процеса на еволюцията зебрите са развили характерните си раирани шарки с цел да се предпазят от набезите на мухата цеце и на конските мухи.

Тръгвайки от тази база унгарският учен Габор Хорват от университета в Будапеща решил да изследва дали белите линии, които рисуват по телата си някои от племената в Нова Гвинея, в Папуа, в Африка или в Австралия, не целят същия ефект.

За целта унгарският екип използвал три манекена, копие на човешки фигури, които били изложени пред насекоми, жадни за кръв. Пластмасовите модели били с различен цвят на кожата, като един от тях носел характерните за зебрите райета. Оказало се, че раирания манекен бил 10 пъти по-малко атрактивен за конските мухи, в сравнение с другите останали два. "Антиинсектицидните" краски не били свързани само с белите райета, а и с други конфигурации. Те намаляват поляризацията на отразената светлина на човешкото тяло и по този начин стават по-малко "апетитни" за конските мухи. И колкото мотивът е по-тънък и повтарящ се, толкова отблъскващият ефект е по-силен./

Последвайте канала на

БТА
378 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини