"Чанъе-4" доставил памук, рапица и картофи на Луната

  • 03 януари 2019 19:02

  • 2310
  • 3
"Чанъе-4" доставил памук, рапица и картофи на Луната
© Pixabay

Китайският космически апарат "Чанъе-4", който в четвъртък за пръв път осъществи меко кацане на обратната страна на Луната, е доставил на нейната повърхност образци от биологични видове с цел формирането на мини-биосфера, съобщава ТАСС, цитирана от БТА.

Агенцията цитира информация на китайското космическо ведомство. Апаратът е доставил на естествения ни спътник шест биологични вида, сред които фигурират семена на памук, рапица, картофи, и на арабидопсис от семейството на зелевите растения. В мини-биосферата ще има и личинки на дрозофили и дрождеви гъбички. Китайските учени се надяват в тази среда да поникне първото растение.

През 2016 година в Китай беше организиран конкурс в рамките на програмата "Лунна мини-биосфера", на който се явиха 200 участници. На победителя бе дадена възможност да реализира идеите си чрез "Чанъе-4". В създаването на проекта се включиха 28 китайски университета, начело с учени от университета в гр. Чунцин. В изпълнението на проекта на обратната страна на Луната бяха доставени образците в специални оловни капсули.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2310 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2019.01.03 | 19:24

1

Цървули!!!Китайските "Братушки" се оказаха много по-кадърни от Рускенефските такива!!!Докато онези се хвалят с "аналогови и безаналогови ракети",Китай методично осъществява космическата си програма и ще са втората държава,която ще прати хора на Луната!!!Ура и Слава!!!

каруцар

2019.01.03 | 21:29

3

само да вметна в мазната ти мисъл: енергийното оборудване на термичните блокове на апарата са изработени от специалисти на "НИИграфит".- Изследователски институт в Москва, Русия, а запълването на тези блокове е разработено в ВНИИЕФ -ядрен център Русия, така че не баламосвай хората с куцата ти гледна точка, а вземи и се образовай

2019.01.03 | 20:46

2

памук, рапица и картофи - помощи за луняните?

Добави коментар

Водещи новини